• Een burn-out op jonge leeftijd

    Posted on november 2, 2012 by in Stress en ontspanning

    Jongen met burn-outGroeiend aantal jonge mensen met een burn-out

    In een exemplaar van nrc-next uit oktober 2012 wordt geschreven over het feit dat veel twintigers tegenwoordig oplopen tegen een burn-out. Van elke tien personen tussen de 15 en 25 jaar, heeft er één volgens het CBS last van burn-out klachten.  In de leeftijdsgroep tussen de 25 en 35 jaar neemt dit percentage elk jaar toe. In 2011 waren er in deze leeftijdsgroep zelfs één op de zeven met een burn-out.

    Wat is een burn-out?

    Het woord burn-out zegt het eigenlijk al; je bent opgebrand, oververmoeid en niet meer in staat om (goed) te functioneren. Iemand met een burn-out heeft voor langere tijd teveel van zichzelf gevergd, teveel stress ervaren en dit uit zich in een overbelast lijf en geest. Zeker de laatste jaren neemt het aantal mensen met burn-out klachten enorm toe en zien huisartsen en psychische hulpverleners dit als een toenemend probleem.

    Burn-out symptomen

    Hierbij een aantal voorbeelden van burn-out symptomen:

    • Uitputting
    • Slapeloosheid
    • Hoofdpijn
    • Onverschilligheid t.o.v. je werk/opleiding/omgeving
    • Concentratieproblemen
    • Verslechterde werkprestaties

    Burn-out symptomen kun je onderverdelen in verschillende categorieën. 

    Waarom een burn-out bij jongeren?

    Jongeren hebben tegenwoordig steeds meer keuzemogelijkheden, ook willen ze veel uit het leven halen. Iedereen wil succesvol zijn of lijken en het kan moeilijk zijn om je kwetsbaar op te stellen en je zwakheden te laten zien. Jonge mensen hebben het erg druk, krijgen te weinig slaapgebrek en ook chronisch slaapgebrek resulteert in uitputting.

    Herstellen van een burn-out

    Als je op jonge leeftijd een burn-out krijgt, dan heb je wel het voordeel dat je nog flexibel bent en oude, ingeslopen patronen eerder kunt veranderen dan op latere leeftijd. Wel kan het herstellen enige tijd in beslag nemen, soms zelfs 2 jaar. Het kan helpen om het gesprek aan te gaan met een hulpverlener om een goed beeld te krijgen van de oorzaken van een burn-out. Deze verschillen van persoon tot persoon.

    Adviezen bij een burn-out

    Als je een burn-out hebt, neem dan de tijd voor je herstel en bouw je activiteiten langzaam weer op op het moment dat je hier klaar voor bent. Zorg dat je, met of zonder professionele hulp, een heel duidelijk beeld krijgt van de oorzaken van je burn-out om er voor te zorgen dat je hiervan kunt leren en in de toekomst niet weer dezelfde ‘fouten’ zult maken.  Uit ervaring blijkt dat je na een burn-out gevoeliger zult zijn voor stress en overbelasting, maar aan de andere kant zul je sneller aanvoelen wanneer je gas terug moet nemen! Bekijk de blog van NRC voor nog meer informatie over een burn-out.

Comments are closed.