Ontspanningsoefeningen

Koffie tijdens ontspanningsoefeningen - hoe kun je ontspannen?

Een aantal ontspanningsoefeningen

Als je in een drukke periode zit en behoefte hebt aan ontspanning, dan kunnen ontspanningsoefeningen je helpen om tot rust te komen. Je dient een goede balans te vinden tussen stress en ontspanning en ontspanningsoefeningen kunnen je ook gedurende de dag helpen om ontspanning te vinden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ontspanningsoefeningen.

Ontspanningsoefening 1

Om je ogen tot rust te brengen, kun je je handpalmen voor je ogen plaatsen (doe je ogen dicht). Zorg dat er geen licht tussen je handen door glipt maar geef ook geen druk op je ogen. Probeer om in je gesloten ogen de kleur zwart te zien, en probeer andere beelden of kleuren te negeren. Concentreer je op de zwarte kleur. Je kunt dit bijvoorbeeld 2 a 3 minuten doen en dan langzaam je handen weghalen en je ogen weer openen. Ze zullen even tijd nodig hebben om weer aan het licht te wennen. Je zorgt met deze ontspanningsoefening voor een moment van rust voor je ogen en je oogspieren die ervoor zorgen dat je ogen open en dicht kunnen. Deze ontspanningsoefening vraagt weinig tijd en is op veel plaatsen uit te voeren.

Ontspanningsoefening 2

Deze ontspanningsoefening heeft te maken met muziek. Dit is een uitstekend middel om tot rust te komen en te ontspannen. Kies muziek die jij rustgevend en prettig vindt. Ga een half uur ongestoord naar je muziek luisteren, ga er ontspannen bij zitten en sluit je ogen. Probeer je gedachten bij die muziek te houden en als je gedachten afdwalen, breng deze dan vriendelijk weer terug naar de muziek. Je merkt je gedachten op, maar gaat er niet op door en richt je weer op de muziek.

Ontspanningsoefening 3

Zoek voor dit laatste voorbeeld van de ontspanningsoefeningen ook een rustige plaats op, het liefst een plek waar je kunt liggen. Sluit je ogen en ontspan je. Probeer je een beeld voor de geest te halen dat voor jou spanning met zich meebrengt (bv. sirenes van hulpdiensten, een speech voor een groep mensen) en vervang dit beeld door iets wat voor jou ontspanning met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan een mooi wit strand op Hawai, een warme zomeravond in Scheveningen, enz. Zowel gespannen als ontspannen situaties zijn heel persoonlijk en jij kunt het beste bepalen wat op jou van toepassing is. Probeer ook in je lichaam te voelen en te ervaren waar er nog spanning zit en probeer deze met jouw gedachten aan ontspanning ook te laten verdwijnen.

Zelfcursus van stress naar ontspanning

Om te zorgen dat je beter leert om te gaan met stress en leert om meer te ontspannen, hebben ervaringsdeskundigen speciaal voor jou de zelfcursus van stress naar ontspanning ontwikkeld. De bovenstaande ontspanningsoefeningen kunnen je op momenten helpen om beter te ontspannen, maar deze zelfcursus zal een echte verandering in je leven doorvoeren en je meer geluk laten ervaren. Leer nu beter om te gaan met stress, word meer ontspannen en bestel vandaag nog de cursus van stress naar ontspanning!