Assertief worden

Vrouw assertief - assertiever worden

Wat is assertief?

Assertief, wat is dat eigenlijk? Iedereen kent wel de situaties waarna je achteraf denkt: ‘had ik maar nee durven zeggen’ of ‘had ik maar meer voor mezelf op durven komen’. Veel mensen zijn niet erg assertief maar zouden wel graag assertiever willen worden. Assertiviteit is het opkomen voor jouw belangen en het uiten van jouw gevoelens, gedachten en ideeën op een nette manier. Je hebt dan zowel respect voor je eigen belangen en gevoelens, als voor die van de ander. Een assertief persoon kan nee zeggen zonder zich schuldig te voelen, kan zijn grenzen aangeven en kan ook voor zijn of haar eigen mening uitkomen. Assertiviteit heeft ook wel te maken met je zelfvertrouwen en het overwinnen van je onzekerheid.

Assertiviteit kun je leren

Door meer op te komen voor jezelf en jouw wensen en hier regelmatig mee te oefenen, word je assertief. Door meer voor jezelf op te komen word je als persoon meer gewaardeerd en dwing je meer respect af. Dit is goed voor jouw zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Jij bepaalt zelf hoe je op situaties reageert en of je uitkomt voor je mening en gevoelens, of niet. Uiteraard kan dit aan het begin lastig zijn en zul je soms over een drempel heen moeten stappen. Begin echter te oefenen in voor jou relatief makkelijke en ‘veilige’ situaties en bouw dit steeds verder uit.

Tips om assertiever te worden

Hieronder vind je een aantal tips om assertiviteit te vergroten:

  • Je hoeft jezelf niet altijd te verdedigen als je ergens nee op zegt. Soms is alleen nee zeggen voldoende.
  • Probeer op het moment dat je assertief wilt zijn, te ontspannen. Door te oefenen zal dit steeds beter gaan!
  • Let op je houding en stemgebruik: als je als een bang vogeltje overkomt, word je minder serieus genomen. Pas je stemgebruik en houding aan aan de boodschap en kom zelfverzekerd over.
  • Zorg dat je dingen brengt vanuit jouw perspectief. Bijvoorbeeld: ‘ik vind het jammer dat je niet kunt komen’ of ‘ik voel teleurgesteld over het feit dat je dit niet voor me hebt gedaan’. Je geeft dan aan wat je zelf voelt en ervaart en dit kunnen anderen eigenlijk niet in twijfel trekken. Jij ervaart iets immers zo.
  • Denk na over waarom je in bepaalde situaties niet assertief durft te zijn. Welke achterliggende oorzaak zit hierachter? Ben je bang dat iemand ‘boos’ wordt of jou niet aardig meer vindt? En vind je dit een goede reden om niet assertief te durven optreden?

Vergroot je assertiviteit met de e-cursus zelfvertrouwen!

Om assertiever te worden en je onzekerheid te overwinnen is de cursus zelfvertrouwen en onzekerheid ontwikkeld.  Hierin worden ook voorbeelden genoemd waarin je vaker ‘nee’ kunt zeggen en hoe je dit op een beleefde manier kunt doen. Bestel vandaag nog deze zelfcursus en word assertiever!