• Blue zones

  Posted on maart 4, 2013 by in Blue zones

  Blue zones: leef langer en gezonder

  Wat zijn de blue zones?

  Verspreid over de wereld liggen 5 plaatsen, de blue zones, waar mensen gemiddeld langer en gezonder leven. Onderzoeker Dan Buettner heeft onderzocht wat voor gemeenschappelijke kenmerken de levens van mensen in deze blue zones hebben om erachter te komen waarom ze zo gezond oud worden. Uit dit onderzoek in de blue zones komen een aantal kenmerken naar voren die er aan bijdragen dat deze mensen in die gebieden zo gezond zijn en erg oud worden. Ziektes als hart-en vaatziekten, diabetes en kanker komen daar veel minder voor!

  Kenmerken blue zones

  Samengevat zijn dit de 9 kenmerken van de blue zones:

  1. Zorg voor voldoende beweging. Dit hoeft niet altijd intensief te zijn maar denk ook aan wandelen, tuinieren, de huishouding doen, enz.
  2. Zorg voor zo min mogelijk stress en zorg voor voldoende ontspanning.
  3. Zorg dat je elke dag een doel hebt als je opstaat.
  4. Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel zoals noten, groene bladgroenten, soja, enz. Eet gezond en vermijd veel drinken, veel zout, vet, enz.
  5. Zorg dat je goed ontbijt en verlaag je calorie-inname over de dag met ongeveer 20%.
  6. Drink twee glazen wijn, met name tijdens het eten van de plantaardige maaltijd.
  7. Stel je familie voorop en besteedt veel tijd met hen.
  8. Zorg dat je hoort bij een groep, ‘community’: denk aan een sportvereniging, hobbyclub, enz.
  9. Een vriendenkring brengt je meer geluk en draagt bij aan je gezondheid; zorg dat je een ‘social network’ hebt.

  Wat kunnen de blue zones voor jou betekenen?

  Door meer te leven volgens bovenstaande richtlijnen kun je zelf bijdragen aan je gezondheid, geluk en levensverwachting. De westerse wereld is erg gericht op o.a. het eten van fastfood en bewerkt voedsel, maar met een aantal aanpassingen en een beetje discipline is het zeker mogelijk om je voedingspatroon aan te passen. Als algemene richtlijn uit de blue zones kun je aanhouden dat vers en onbewerkte producten het beste voor je zijn. Ook heeft stress een negatieve invloed op je gezondheid dus is het verstandig deze stress te verminderen! Ook is familie en een vriendenkring om je heen belangrijk voor je en kunnen zij bijdragen aan jouw geluk. Stress ontstaat ook vaak door onzekerheid en onzekerheid is zo dus ook schadelijk voor jouw welbevinden en gezondheid. Overwin direct je onzekerheid en krijg meer zelfvertrouwen!

  Bekijk hier een uitzending van de Tros TV Show over de Blue Zones.

   

Comments are closed.