• Stress en geluid

  Posted on januari 30, 2013 by in Stress en ontspanning

  Overgevoeligheid voor geluid door stress

  Gevoelig voor geluid door stress

  In een artikel dat onlangs verscheen op nu.nl wordt gesproken over een onderzoek tussen de gevoeligheid voor geluid en het verband met stress. Er wordt hier specifiek gesproken over vrouwen.

  Onderzoek in Zweden

  Het onderzoek is uitgevoerd in Zweden onder 348 mensen en waarvan 208 vrouwen. Er werden een aantal stressvolle situaties gecreëerd (zoals je hand in een bak ijs die gelijk stond aan lichamelijke stress) maar ook sociale en mentale stresssituaties. Hieruit bleek dat de vrouwen met stress veel gevoeliger waren voor geluid dan vrouwen zonder al te veel stress. Er waren ook vrouwen bij die het geluid van een gesprek tussen 2 volwassenen, dat ongeveer gelijk staat aan 60 decibel, al erg hard vonden. In het algemeen is het overigens ook zo dat je lichamelijke en geestelijke gevoeligheid wordt vergroot in tijden van stress; je kunt minder hebben en hebt sneller last van situaties en in dit geval geluiden als anders.

  Stress op het werk

  Als je je bedenkt dat een normaal gesprek bij gestresste vrouwen al voor irritatie kan zorgen dan kun je je voorstellen dat de meeste werkplekken door deze vrouwen niet als prettig zullen worden ervaren. Hier zijn meestal wel geluiden te horen van gesprekken die worden gevoerd, collega’s die via te de telefoon communiceren en telefoons die over gaan. Misschien iets voor de werknemers en werkgevers samen om hier kritisch naar te kijken? Geluiden op de werkplek die mensen irriteren of vermoeid maken werken de productiviteit tegen en zijn op die manier niet goed voor het bedrijf én het welbevinden van de werknemers. Het lijkt ons goed dit als werknemer eens aan te kaarten bij de werkgever!

  Cursus stresspreventie

  Daarnaast lijkt het ons niet verkeerd om eens een cursus stresspreventie te volgen om te zorgen dat je beter inzicht krijgt in wat jij als stressvol ervaart en hoe je hier anders mee om kunt gaan. Vele mensen zijn je al voor geweest en een aantal van hen hebben hun ervaringen over de zelfcursus stress en ontspanning voor je achtergelaten.

  Begin vandaag nog met deze cursus en zorg dat je meer kunt ontspannen! 

Comments are closed.