• Ben jij overspannen?

  Posted on december 6, 2012 by in Stress en ontspanning

  Overspannen door werk

  Symptomen als je overspannen bent

  Afgelopen week bleek uit cijfers van het CBS dat één op de acht werknemers zich overspannen voelt. Het CBS kwam deze maand dus met nieuwe cijfers over overspannenheid en deze cijfers tonen aan dat dit een toenemend probleem aan het worden is. Je bent overspannen of je hebt een burn-out als je teveel van jezelf hebt gevraagd op meerdere gebieden. Dit kan zich manifesteren in verschillende lichamelijke en geestelijke stressklachten zoals maagpijn, vermoeidheid, terugkerende hoofdpijn, concentratieproblemen, enz. Lees hier verder voor meer stressklachten!

  Wat zijn de gevolgen van overspannenheid?

  Als je overspannen bent of een burn-out hebt, hen je gemiddeld 6 maanden nodig om weer enigszins te kunnen werken. Overspannen mensen zijn dus eigenlijk gemiddeld 6 maanden niet in staat om te werken en hierna zal dit weer langzaam opgebouwd moeten worden. Gemiddeld is na 2 jaar een overspannen persoon pas weer op het oude niveau.

  Vatbaar voor overspannenheid

  Het zijn vaak mensen met dezelfde soort eigenschappen die stressklachten krijgen. Het gaat vaak om aardige mensen, vriendelijk, serieus, loyaal en harde werkers. Vaak zijn deze mensen ook onzeker en doen extra hard hun best om aardig en goed gevonden te worden. Ook draagt de werkdruk bij aan een aankomende overspannenheid / burn-out en nemen mensen vaak hun werk ‘mee naar huis’. Er is geen moment van rust meer dus het lichaam heeft geen tijd om tot rust te komen.

  Tips bij overspannenheid – burn out

  Om te zorgen dat je niet overspannen raakt of een burn-out krijgt, zijn de volgende tips van belang:

  • Zorg voor voldoende rust, pauzes, vrije tijd en ontspanning
  • Luister naar de signalen van je lichaam
  • Stel prioriteiten
  • Wees minder perfectionistisch
  • Vraag anderen om hulp en probeer niet alles zelf te doen
  • Wees preventief bezig en volg een zelfcursus van stress naar ontspanning

Comments are closed.