• Ben jij hooggevoelig – hoogsensitief?

  Posted on november 23, 2012 by in Hoogsensitief - hsp

  Ben je hooggevoelig - hoogsensitief - hsp?

  Wanneer ben je hooggevoelig?

  Hooggevoelig is hetzelfde als hoogsensitief en hsp (hoogsensitief persoon). Het woord hooggevoelig spreekt eigenlijk al voor zich: je bent extra gevoelig en in dit geval echt in de brede zin van het woord. Niet alleen hooggevoelig wat betreft emoties, maar ook extra gevoelig voor dingen die gebeuren in je omgeving, lawaai, mensen, geuren, enz.

  Elk hooggevoelig – hoogsensitief persoon (hsp) is uniek

  Elk hooggevoelig of hoogsensitief persoon is anders. Hooggevoeligheid is een breed begrip en niet ieder hoogsensitief persoon heeft precies dezelfde hooggevoelige eigenschappen en kenmerken. Het kan zijn dat de één snel last heeft van veel mensen om zich heen, terwijl de ander hier minder moeite mee heeft maar juist extra gevoelig is voor fel licht. In het algemeen kun je wel zeggen dat er een lijst aan hsp kenmerken is waarvan de meeste voorkomen in een grote groep hoogsensitieve personen. Onderling zijn er dus zeker verschillen mogelijk, ook is het zo dat er zowel hooggevoelige introverte als extroverte mensen zijn. Iedere hsp is hierin dus anders!

  Tips voor een hooggevoelig – hoogsensitief persoon (hsp)

  Omdat ieder hooggevoelig persoon uniek is, is er geen ‘standaard’ wijze hoe je kunt omgaan met je hoogsensitiviteit. Wel zijn er een aantal algemene tips te geven:

  Tip 1

  Probeer als eerst jezelf als hooggevoelig persoon te accepteren. Je bent uniek en waardevol en je hoogsensitieve eigenschappen doen hier niets aan af, deze horen bij jou. Zet je er niet tegen af en accepteer ook je hoogsensitieve kenmerken.

  Tip 2

  Houd rekening met je eigen grenzen. Als je hier vaak overheen gaat, zul je merken dat je niet lekker in je vel zit en bepaalde lichamelijke klachten zult krijgen. Het is beter voor jezelf om rekening te houden met het feit dat je misschien meer rust nodig hebt als een ander maar dat je hierdoor wel beter zult functioneren.

  Tip 3

  Gebruik juist je positieve hoogsensitieve eigenschappen. Denk aan je goede waarnemingsvermogen maar ook aan het vermogen om je te kunnen inleven in een ander. Misschien komt één van deze sterke eigenschappen wel naar voren in jouw werk!

  Cursus hooggevoelig – hoogsensitief persoon

  Om beter te leren omgaan met je hooggevoeligheid, kun je langs gaan bij een professionele hulpverlener. Wel moet je dan rekening houden met honderden euro’s aan kosten en veel tijd en energie die je hiermee kwijt zult zijn. Ook is het mogelijk om online een cursus te bestellen, speciaal ontwikkeld voor jou als hooggevoelig persoon waardoor je beter met je hooggevoeligheid om zult leren gaan. Je volgt deze in 10 dagen vanuit huis voor slechts € 19,95! Lees verder voor meer informatie over deze effectieve e-cursus!

Comments are closed.